Semimaratonul interzicerii defrișărilor

Lungime: 21,8 km

Diferenţă de nivel: 620m

Se pleacă din incinta Clubului de agrement Hamak, după 250m se face dreapta într-o uşoară urcare, apoi după încă 250m ne despărţim de traseul de cros, traversând drumul principal din satul Pietrărie şi continuând încă aproape 2 km în urcare susţinută prin sat şi apoi prin Rezervaţia Paleontologică Repedea, până pe platoul Repedea(aprox 360m altitudine), loc de belvedere asupra oraşului Iaşi şi împrejurimi şi chiar asupra unei bune părţi a Moldovei, până la Carpaţi.

De pe platou, intrăm în pădure şi urmăm preţ de 4,5km marcajul punct galben, având la început, în dreapta, abruptul unde sunt amenajate poligoanele de escaladă ale ieşenilor, apoi continuând prin pădurea de foioase, în uşoară coborâre, până la bariera din capătul drumului forestier Bogonos, unde suntem deja aproape de km 7 al traseului.

În continuare vom apăsa pedala de acceleraţie aproape 3km, coborând pe D.F. Bogonos, fiind atenți la eventualele mașini ce pot apărea pe acest drum forestier!

Dupa finalul coborârii, ajungem la intersecția cu drumul forestier Bătrâneasa, unde se află și primul punct de hidratare. De aici vom începe o nouă urcare susținută, pe D.F.Bătrâneasa, spre stânga. Dupa circa 1,5km vom parasi si acest drum forestier, urmând benzile de marcaj care în cateva sute de metri, după trecerea unui pârâu, ne vor scoate într-o coama foarte frumoasă , așa numita “Coama lui Valer”, pe care vom continua urcarea.

Dupa km 12, când urcuşul se mai domoleşte, întâlnim dreptunghiulara poiană Rotunda, cu foişorul ei de vânătoare, după care continuăm încă 1,2 km în uşoară urcare până zărim inconfundabila Movilă Rotunda(416m), cel mai înalt punct din împrejurimile Iaşului şi totodată punctul de maximă altitudine al traseului nostru. Până aici am parcurs aproximativ 13,5km.

În continuare urmăm traseul punct roşu pe o distanţă de circa 2,8 km, ultima parte a acestuia fiind o foarte frumoasă coamă, perechea coamei lui Valer de pe urcare, un fel de “Piatra Craiului în miniatură”, cu suişuri şi coborâşuri de care vă veţi aminti cu plăcere.

La întâlnirea traseului punct roşu cu drumul forestier Bătrâneasa, unde se află al doilea (totodată și ultimul!) punct de hidratare, vom continua stânga pe acest drum, cu ochii atenţi la benzile de marcaj întrucât în circa 300m vom face la dreapta, prin pădure. Vom începe coborârea prin pădure, apoi vom avea în stânga o poiană, după care vom intra iar în pădure, spre dreapta, pe o potecă binecunoscută de cicliştii din zonă, ce ne va coborî în 1,5km până la cantonul forestier Bârnova, din capătul de jos al D.F. Bogonos, loc de reîntâlnire cu traseul de cros.

Aici suntem trecuți de km 19 şi dacă nu am dozat bine efortul până acum, vom simţi ultimii 2 km din plin, aceştia trebuind aproape exclusiv parcurşi în urcare, mai întâi printr-o poiană lungă de 1km, apoi prin satul Pietrărie, până la linia de sosire de la Clubul Hamak.