I..AȘI în Trail​ – ce se recomandă a fi primul concurs de trail running din Moldova extracarpatică, și de asemenea, prima cursă românească de trail running (din afara lanțului carpatic) membră certificată ITRA – este o competiție de alergare în natură, organizată de Asociația Alpin Club Repedea Iași în parteneriat cu grupul de inițiativă “IA ȘI urcă!”, a cărei a cincea ediţie va avea loc duminică, 04 octombrie 2020, pe poteci și drumuri forestiere din Pădurea Bârnova­-Repedea, din sudul Municipiului Iași.

I..AȘI în Trail are o abordare de pionierat și prin faptul că este probabil cea mai verde competiție  de alergare din România. A fost prima cursă de trail din România care, înca de la debut, nu a utilizat pahare de unică folosință.
Totodată prin activitățile organizatorice pregătitoare și prin cele logistice din ziua concursului, ne dăm silința să reducem impactul generat asupra mediului, fără a compromite confortul alergătorilor.

Competiția a suscitat interesul iubitorilor de natură încă de la prima ediție (300 concurenți). Pentru următoarele ediții, desfășurate în 2017, 2018 și 2019, am înregistrat noi succese, toate locurile pe care le-am alocat, fiind epuizate cu mult timp înainte de data startului. Pentru ediția a cincea, pregătim un total de 400 locuri, participanții putând opta între proba de cros – 12 kilometri și cea de semimaraton – 21 kilometri.

Zona în care se desfășoară concursul, nu este una oarecare, prin urmare scopul concursului este de a aduce la cunoștință opiniei publice importanța acesteia: parte din vechii codri ai Moldovei, Pădurea Repedea-Bârnova, una dintre cele mai întinse din afara arcului carpatic, prezintă un ecosistem cu mare biodiversitate (documentar pe subiect aici): “Zona a fost declarată sit de importantă comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 12.216 hectare. Situl se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică Pădurea Bârnova și include mai multe rezervații naturale: Locul fosilifer Dealul Repedea, Poiana cu Schit, Poieni­-Cărbunăriei și Pădurea Pietrosu” (Wikipedia).

În ce privește aria de adresabilitate a concursului, poziţia sa în calendarul competiţional de profil îl recomandă ca unul cu însemnătate cel puțin naţională, fiind un bun prilej de verificare înainte de debutul sezonului de vară al concursurilor montane. Această afirmaţie se fundamentează pe faptul că, la startul primelor ediţii s-au aliniat concurenţi din toată ţara, ba chiar şi de peste hotare.

Vă invităm să vă alăturați competiţiei-pionier de pe meleagurile noastre, cea care a pus Iaşul pe harta competiţiilor de profil, născută din pasiunea unor oameni pentru alergarea în natură şi din dragostea pentru împrejurimile “dulcelui târg al Ieșilor”.

Succesul primelor ediții se datorează, în mare măsură, atât partenerilor implicați în acest proiect, fără de care ar fost mult mai anevoioasă asigurarea continuității, cât și desigur participanților, cărora le mulțumim pentru încrederea acordată!

Ne bucurăm să vă avem aproape!